ölglas

Ölglas

Spelar glaset någon roll när man dricker öl?

Ja det gör det, skulle jag vilja påstå. En rätt stor roll dessutom.
Faktum är att valet av glas påverkar både smak- och doft-upplevelsen. Så för att få ut max utifrån din öl-upplevelse bör du se till att den serveras i rätt glas och definitivt inte dricks ur flaska eller burk.
Så varför då denna “snobbism”?

Det främsta argumentet är estetiskt.
När bryggmästaren designar sina öl, är det långt ifrån bara smaken som är viktig. Färg, utseende och skumkrona är viktiga detaljer i hur en öl framställs som god. Glasets roll i allt detta är att framhäva dessa attribut, ge ölen rätt lyster, ge skumkronan rätt form. Därför har äldre ölmärken/bryggerier ofta sina egna glas.
Så vill du avnjuta ölen precis som bryggmästaren hade tänkt, välj rätt glas!

Det andra argumentet är relaterat till de olika ölstilar som finns.
Vi har idag fler ölstilar än någonsin och dom skiljer sig markant åt, allt ifrån ljusa Eurolager med massa kolsyra till kolsvarta Stouts nästan utan kolsyra.
Men det är mer än färgen som skiljer, viskositet, alkoholmängd, skummets fasthet och mängd och inte mint mängden kolsyra.
Allt detta sammantaget, gör att vi dricker vår öl på olika sätt, vissa öl dricker vi för att släcka törsten i stora klunkar andra sippar vi på under en lång stund.  Olika ölglas ger oss möjligheten till detta. Vissa så vi kan doppa hela mustaschen i en sejdel med god tysk lager eller sippa sakta ifrån en snifter där aromerna virvlar i glaset och där temperaturen ligger stadigt.

Tredje och sista argumentet handlar om stil och respekt.
Det är inte speciellt stilfullt att se någon halsa ur en ölburk. Det är också en brist på respekt för hantverket bakom den öl du dricker och mot dig själv som öldrickare. Ingen bryggmästare har detta serveringssätt i åtanke när de designar sina öl, då det helt eliminerar den visuella upplevelsen av öl och du förlorar nästan all aromatisk upplevelse. 

Så oavsett vilken öl du gillar eller vilket sorts glas du anser är bäst att dricka ur, se i alla fall till att du häller upp din öl i ett glas och njut.

Exempel på olika ölglas

Pintglas

pintglas

Det klassiska (NoNic)Pintglaset är starkt förknippat med Engelsk öl av alla de slag, men är idag vanligt förekommande på pubar och restauranger.
Namnet kommer från det engelska måttet Pint (1 imperial pint (Storbritannien) = 0,568261 liter), men idag rymmer de glasen oftast 40cl.
Pintglas används idag för att dricka både mörkt öl och ljus öl, men dess popularitet har inte mycket med smak och doftupplevelsen, utan mer att det är hållbart och lätt att diska.

Exempel på Öl som bör serveras i Pintglas:

  • English Bitter
  • Brittish Brown Ale
  • Brittish IPA
  • English Porter
  • Irish Stout

Ölsejdel

Ölsejdeln är typiskt för tysk i design och tysk ölkultur.
En traditionell tysk sejdel eller mugg, är ofta gjorda av tenn, silver, trä, porslin, keramik, men moderna sejdlar är nästan alltid gjorda i glas. Äldre design av Sejdeln är ofta försett med ett lock som sitter fast med ett gångjärn och som man öppnar när man vill dricka.

Exempel på Öl som bör serveras i Sejdel:

  • Munich Helles
  • German Pils
  • Märzen
  • Kellerbier
  • Vienna Lager

Tulpanglas

ölkupa

Tulpanglaset kommer i en mängd variationer vad det gäller höjd och bredd. Men de har alla formen av en tulpan gemensamt. Glasformen har sitt ursprung ifrån Belgien och är vanligt förekommande i Belgien och Frankrike.
Glasets design och tjocklek gör att ölen håller sig kall längre och att aromerna ifrån ölen samlas i den avsmalnande toppen. (tulpanglas används därför ofta vid ölprovningar) 
Den avsmalnande formen ger också en tydlig skumkrona som ger den belgiska ölen dess karakteristiska utseende.

Exempel på Öl som bör serveras i Tulpanglas:

  • Witbier
  • Saison
  • Flanders Red Ale
  • Lambic
  • Gueuze

Snifter

snifter

Snifters är ett mycket gammalt glas, som inte bara används till öl utan även Congac, Whisky etc. Stilen har sitt ursprung i Belgien men finns idag över hela världen och används till att servers "tunga öl" d v s aromatisk öl med hög alkoholstyrka och hög viskositet. 
Tanken är att den stora glaskroppen och den smala öppningen skall bevara både arom och fräschör under en längre tid, ge öldrickaren gott om tid att njuta av sin öl.

Exempel på Öl som bör serveras i Snifter:

  • Wee Heavy
  • Barleywine
  • Strong Ale
  • English Old Ale
  • Belgian Doubles

Shaker

Shaker-glasen är en relativt nytt ölglas för oss Européer och har sitt ursprung i USA. Dessa glas har smugit sig in i nästan alla taproom idag och har blivit en slags standard inom craft-rörelsen. 
Självklart så upprör detta purister över hela Europa och det finns ett visst fog för deras klagan.
Shakern är billig, praktisk och hållbar så den har i flera fall blivit det enda glaset som finns i baren och därmed så serveras alla öl på samma sätt.

Exempel på Öl som bör serveras i Shaker:

  • American Lager
  • American IPA
  • American Porter
  • American Pale Ale
  • American Stout

Ölglas på din pub

Tanken med denna artikel är inte att du ska ta en print-out och slå i huvudet på din lokale krögare. Han/hon har det nog slitit som det är. När man driver Krog/Restaurang eller pub har man många fler aspekter att ta hänsyn till än vilket öl som bör gå i vilket glas.
Läs snarare ovan artikel som input till hur du kan själv förhöja din ölupplevelse där hemma eller tillsammans med vänner.
Men du kan ju självklart tipsa din lokale krögare 🙂

Servera öl på rätt sätt

SÅ SERVERAR DU ÖL – 3 STEG

När du slutligen hittat de perfekta ölglasen kan det vara bra att lära sig hur man serverar drycken på bästa sätt för att uppnå en perfekt smakupplevelse.

Här är 3 olika tillvägagångssätt: 

  1. Luta glaset (för öl med mycket kolsyra) – Genom att luta ölglaset och hälla ner drycken sakta med glasets kant behåller du mycket av kolsyran. Då kolsyran binder smak frigörs då inte allt för mycket smak och aromer i onödan.
  2. Låt glaset stå plant (för öl med lite kolsyra) – Om du låter glaset stå plant så bör du hälla ölen mitt i glaset från ca 10 cm höjd. Med detta sätt frigörs mycket skum och härliga aromer vilket bidrar till att du får ett öl som doftar och smakar mycket med något mjukare kolsyra.
  3. Lutning & plant – Ett tredje sätt är att kombinera steg 1 & 2. Börja då med att luta glaset och häll i ölet försiktigt utmed kanten. Därefter håller du glaset upprätt och häller i mitten av glaset – på så vis får du ett öl med nåde arom, smak men även riklig kolsyra.
Gillar du TalkAboutBeer? Stöd oss gärna med en liten slant på Patreon!

Lämna ett svar